top of page
  • Foto van schrijverKay Sachse

Tolken voor een (vermeende) moordenaar!

Ooit gehoord van de Pettense moordzaak? Misschien niet omdat het misdrijf in 1994 is gepleegd. De Duitser Frank Vick werd in 1995 veroordeeld voor het doodsteken van zijn schoonvader tijdens hun verblijf op een camping in Petten. Hij had zelfs een bekentenis afgelegd, ook al heeft hij die naderhand weer ingetrokken. Dit voorjaar heb ik als tolk een journalist begeleid die op bezoek ging bij Frank Vick om zijn kant van het verhaal te horen.

 

In 2020 heeft de advocaat van Vick een herzieningsverzoek ingediend omdat het onderzoek destijds niet correct zou zijn verlopen. Daarom wilde Bram Endedijk, die o.a. werkzaam is voor Het Onderzoeksbureau (WNL), horen hoe deze veroordeelde Duitser over de zaak denkt - natuurlijk ondersteund door een tolk. Door mij dus.


Ook voor mij is het wat vreemd om bij iemand op bezoek te gaan die veroordeeld is voor zo'n misdaad. Maar deze Frank Vick is ook iemand die liefdevol voor zijn hond zorgt, zijn twee papegaaien en natuurlijk voor zijn vrouw en kinderen.

Bij hem thuis in Bottrop (in het Duitse roergebied) krijg ik een kop koffie en luister naar zijn verhaal in het Duits om vervolgens alles zorgvuldig weer te geven in het Nederlands voor Bram en de Nederlandse advocaat van Vick, Niels van Schaik. En dat is niet zo makkelijk als je ziet hoe zo'n grote stoere vent telkens volschiet en onder tranen vertelt hoe alles in zijn leven compleet veranderde in 1994. Hij vertelt van de politieverhoren die soms urenlang duurden zonder dat hij een advocaat of iemand mocht spreken. Van de eenzame dagen in de cel.

Eerlijk is eerlijk: tolken met een brok in je keel is niet zo gemakkelijk. Wel een heel indrukwekkende ervaring om de spreekbuis voor zo iemand te zijn.

Daarom ben ik blij dat de Hoge Raad nu besloten heeft dat de zaak opnieuw moet worden behandeld omdat de afgelegde bekentenis mogelijk vals is.156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page